Posts by szabovalentin

GFnél beraktak valami újat és kész jutalom meg nem kell

Hosszú évek óta ez jellemző. A free-to-play verzió ebben a játékban csak dísznek van bent. Tiszta játékkal, irgalmatlan pénzköltés nélkül itt semmit nem lehet használni. Mondom ezt úgy, hogy néhány éve én is szórtam a százezreket minden hónapban amíg ez is kevéssé vált. Nyílt titok ez évek óta, hogy vannak játékosok ezen a szerveren is akik minden új szerver indulásakor súlyos százezreket tolnak bele egy-egy karakterbe, hogy majd később ex-csapattagok segítségével árulják a megszerzett tárgyakat és Yangot Facebook-csoportokban. Nincs itt már semmi új a nap alatt, aki játszott ezzel a játékkal az pontosan tudja miről beszélek.

Minden frissítés (így ez is) egyetlen dologról szól: rakjunk be valamit, hogy lehúzzunk még egy bőrt arról a minden hónapban zsugorodó játékosbázisról akik még elég osto... kitartóak! ahhoz, hogy folytassák a játékot az eredeti szerveren. Mindenki más már évek óta vígan és örömtelien játszik (és költ pénzt) más játékokban vagy privát szervereken ahol gondolkodó és kevésbé kapzsi emberek ülnek a vezetői székben.

Nem fognak ezek már változni soha, hiába vagyunk itt még sokan akik szívesen játszanának a játékkal. Életem legjobb napja lesz amikor végre elismerik ezt és lekapcsolják az utolsó eredeti Metin2 szervert is, mert nem termel már eleget. Nincs már szerintem élő ember aki őszintén szeretné ezeket a frissítéseket, a legtöbben kizárólag régi emlékek/függőség miatt vannak még itt és költenek pénzt. Nincs új a nap alatt ma sem, hiába várunk nyílt karokkal és pénztárcákkal. A GF bekötött szemmel és süket füllel szalad a játék megölése felé évek óta. Sajnálom.

Mindig mikor a GF hírlevelet küld be fogok lépni és elolvasom miket raknak be a játékba. A véleményem az ami az elmúlt két évben: nem hallgatnak még mindig a közösségre, nem foglalkoznak azzal, hogy mit szeretnének a játékosok és a fejlesztések semmi másról nem szólnak csak arról mint az összes Gameforge játék: csináljunk egy nagyjából oké fejlesztést, vegyük ki belőle a jó részeket és rakjuk be egy paywall mögé, majd csodálkozzunk, hogy hónapról-hónapra kevesebben játszanak az összes játékunkkal.

Kókány banda, megérdemlik ami vár rájuk néhány éven belül. A frissítés pedig szánalmas, említésre sem méltó ebben a koncepcióban.

Nem játszottam a játékkal már több mint egy éve, most a hír hallatán gondoltam felnézek fórumra mi a helyzet. Nem csalódtam. Az egyik legjobb döntés volt itthagyni ezt a játékot.

Én nem javaslok egyebet ennek a közösségnek csak azt, hogy nézzétek meg, hogy vajon megkapjátok-e azt ettől a játéktól amit szeretnétek vagy évek óta csak reménykedtek abban, hogy meg fogjátok kapni. A piac hatalmas, rengeteg nagyon jó magyar nyelven is elérhető játék van, a nemzetközi felhozatal pedig még csak egy lapon sem említhető ezzel a hulladékkal amit Metin2-nek hívtunk az elmúlt 5 évben.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt, akinek pedig még van ehhez gyomra annak kellemes idegeskedést, változni itt már nem fog semmi.

Sziasztok!

Alapvetően én is az esetek többségében negatív fennhangal reagálok az újdonságokra és rendszeresen felfüggesztem a játékot hónapokra akár, viszont 10 éve folyamatosan leköt és bármilyen játék jön ki a piacra, akár MMO, akár más típusú cím, idővel mindig visszatalálok a játékba és újra elkezdek játszani. Szeretnék ezzel kapcsolatban egy témát, mondjátok el kérlek, hogy ti miért tértek vissza időről-időre és mi az ami itt tart benneteket.

TL;DR: Mi miatt játszol még mindig a játékkal?

Az ötlet ebben a formában rendkívül kidolgozatlan, nem támogatom.

• Milyen tárgyak lennének kaphatóak?
    • Milyen áron lenne a pörgetés?
    • Milyen szezonális megoldások lennének?

stb. Ezer kérdés van, szerintem ezeket dolgozd ki mielőtt közzéteszed az ötletet.

Sziasztok!

Ebben a témában szeretném, ha vázlatpontosan összeszednénk, hogy a jelenlegi wikipédia milyen területeken nem naprakész, esetleg milyen oldalak hiányoznak róla teljesen.

Irányelvek:

• Vázlatpontosan, tömören fogalmazd meg, hogy mi hiányzik.
    • Ha hibát jelentesz akkor linkeld hozzá, hogy melyik oldalon történt az elírás.
    • Kerüld a hozzászólások farmolását, inkább szedj össze több dolgot egy hozzászólásba.
    • Mielőtt jelentesz valamit, nézd végig a kommenteket, hogy más már megtette-e.
    • Ha az adott információ felkerül a wikire akkor módosítsd a hozzászólásodat, hogy ez egyértelmű legyen.

Évek óta fájó pont ez nekem, legyen végre egy téma ahol gyűjtjük ezeket. Amint lesz időm ezeket átírom wiki formátumba és elküldöm az illetékesnek.

:sk07:

nem százmilliós azért :D

Egy konkrét példáról tudok, egyik legismertebb, több kört futott hazai szerver, fénykorában irodával, céggel stb. Akkor tudom (céginfón meg is nézhető), hogy körülbelül 200-250 milliót beletunkoltak a magyar játékosok amég futott, aztán ott is egy jogi vita miatt szürke zónában, fene tudja honnan üzemel azóta is, gondolom valami ciprusi gépről :D De ez egy a sokból, tényleg ahogy mondod is, a szerverek többsége egyetemisták hobbi projektjének indul, pontosan ezért kellene ehhez mért, bevétel alapján skálázódó licenszelést kitalálni (mint például céges szoftvereknél).

láttam leírva, hogy miket nem lehet kérni a GF-től

Ebbe sajnos nem látok bele de szerintem hasznos és érdekes infó lenne ha hozzászólna egy team tag aki kompetens ezzel kapcsolatban. Vannak dolgok amiket nem kérhetünk? Ha igen, akkor ezeket kommunikálhatjátok? Ha nekem valami nem tetszik jelenleg a szerveren, van bármilyen reális lehetőség arra, hogy változtatást érhetek el azon kívül, hogy megtanulok törökül és meggyőzöm a teljes ottani közösséget arról, hogy ők szekálják vele a GF-et? :D

Félreértés ne essék, a Magyar csapat tagjaival nincs gondom, itt sajnos jóval feljebb vannak gondok.

Szerencsére ezzel a többség egyetért. Dalvin szavaiban sokszor érezni az ördög ügyvédje szerepet (bocsi!) de érti szerintem mindenki, hogy nem az itteni GM csapat befolyásolja a játék fejlesztéseit. Az ötleteinket tolmácsolhatják de ha és amennyiben az nem cseng össze a török és német közösség igényeivel akkor lényegében olyan mintha odacsinálnánk és szétkennénk a falon.

Nem lehet ezért az itteni csapatból hibáztatni és felelősségre vonni senkit. Csak a GF legyen már annyira tökös, hogy:

• lemond a profitja max. 10 százalékáról és engedi a nyugati igényekre épült privát szervereket üzemelni vagy
    • hoz valamilyen kompromisszumos megoldást amely nem 1-2 ország igényeit elégíti ki.

A magyar, lengyel, olasz, angol stb. közösségeknek mindkét verzió megfelelne de az, hogy a cég egyébként lesza.. az igényeidet de emellett azt sem engedi, hogy más ezt kielégítse... meh. Ha nekik nem éri meg külön szedni a közösségeket akkor csináljanak olyan licenszelési feltételeket amit ki tud fizetni egy induló privátszerver. Mert lehet azzal érvelni, hogy "jaj vegyenek licenszt" de könyörgöm nézzük már meg mennyibe kerül és ezt melyik, főleg hobbiból indított projekt tudja magának megengedni.

EDIT: tisztában vagyok azzal is, hogy több itthoni privát szerver is százmilliókban mérhető profitot realizált az évek alatt de ez nem az induláskor történt meg és nem is az első 6 hónapban. Márpedig ha valaki jogtisztán szeretne üzemeltetni valamit akkor a nulladik perctől kell rendelkezzen licensszel, vagyis egy hobbi projektet is sokmilliós költséggel kell indítanai (cégalapítás, licenszelés, ehhez iroda, alkalmazottak stb.) A realitás viszont az, hogy az igazán nagyra nőtt privát szerverek is főleg hobbi projektként indultak és utána nőtték ki magukat. A GF politikája mellett senki nem fog tízmilliókat invesztálni egy vállalkozásra ami aztán vagy megy vagy nem.

Nem,mert nem ez a célközönség, hanem a felső réteg, aki nem 5000-ft ot költ rá havonta.

Alapvetően egyetértek veled, viszont nem látod véleményem szerint a teljes perspektívát. Az axióma az, hogy a cég profitorientált, az egyetlen érdeke az, hogy minden év végén az árbevétele és a realizált profitja magasabb legyen. Minden forprofit cég így működik, nincs ezzel az égvilágon semmi baj. Senki nem a pénzkeresés igényét sérelmezi hanem a módszereit. Nézd meg egy most induló játék hogyan kezd el terjeszkedni, új játékosokat bevonni. Szándékosan nem említek meg egyetlen címet sem, válassz egy számodra tetszőt.

Profitot a legegyszerűbben úgy lehet termelni egy játék esetén ha a játékosbázis a lehető legnagyobb, célközönségnek megfelelő emberekből tevődik össze és ezek az emberek a lehető legtöbb pénzt költik el, rendszeresen. Ezt egy most induló játék esetén úgy érik el, hogy emberközpontúak, figyelnek a játékosokra, aktívan keresik a közösség igényeit és azokra nem felsőbbrendű valakiként hanem emberként reagálnak. Az emberek többsége szeretne valamit és az nem megy szembe a cég érdekeivel? Megcsinálják.

Ezzel szemben a GF egy jogi személyként kommunikál minden létező esetben, még csak a látszatát sem akarja fenntartani annak, hogy egyébként emberek dolgoznak ott. A visszajelzések elbírálása mellőzi a transzparenciát, a játékosállományt nem bővíteni hanem megfejni akarják. Ha a GF nem lehúzni szeretne engem és kismillió másik játékost akkor első lépésként felvenne néhány olyan szakembert aki ténylegesen ért ahhoz amit csinálnak. Amit a YouTube csatornájukon tartalommarketing címszó alatt csináltak az szakmailag nulla, nem hozzáértő ember foglalkozott vele, érződik, hogy nem fektettek sem időt sem pénzt abba, hogy olyan emberekkel bővítsék a Metin csapatát akik értenek ahhoz amit csinálnak.

A GF jelenlegi üzletpolitikája (látszólag) az, hogy a fenntartás költségeit a lehető legkissebbre faragják (kevesebb CH, kevesebb fejlesztő, kisebb szerverek) viszont a realizálható profitot a lehető legnagyobb tempóban lapátolják ki a játékból. Hetente új itemshop tárgyak, akciók, áremelés stb. Egyáltalán nem céljuk (látszólag) az, hogy valódi, új emberekből is álló közösséget építsenek hanem a meglévő játékosokból szeretnék a lehető legtöbb pénzt kitermelni, majd amikor már átfordul a mérleg abba az irányba, hogy nem éri meg foglalkozni a játékkal akkor mehet a levesbe (hozzáteszem, ez még bőven odébb van a GF számaiból tippelve).

A GF egy tipikus keleti, régimódi cégfilozófiát követ. A probléma az, hogy az elmúlt 10 évben a játékipar, a játékosok megváltoztak. A mi országunk is sokkal nyitottabb a nyugati megoldásokra, sokkal jobban szeretjük azt ha egy cég valóban normálisan, emberként áll a játékosaihoz és hallgat rájuk. A probléma az, hogy a legnagyobb piac nem mi vagyunk. Ahogy már említették, a törökök termelik a bevétel többségét, ezért a cég elsősorban azt veszi figyelembe egy fejlesztés megtervezésekor, hogy a török közösségnek mi fekszik. Mivel ők mentalitásban, politikai kultúrában, tartalomfogyasztásban sokkal közelebb állnak a kelethez mint a nyugathoz, ezért alapvetően a GF döntése arra a régióra vonatkoztatva helyes. Üzletileg jó amit csinálnak. Emberileg visszás, nekünk és a többi nyugati közösségnek.

Megoldás lenne a problémára több is, MMO játékokban rendszeresen (a fent említett indok miatt) külön szokták szedni a játékot régiókra és minden régióban más fejlesztőcsapat és üzemeltető dolgozik a játékon, ezzel garantálva azt, hogy mindenhol az adott közösség igényeinek megfelelően változik a játékmenet. Koreában, törökországban teljesen másképp szeretnek játszani az emberek, mint mi vagy az angolok, olaszok stb. Ezt a lépést a GF nem fogja meghozni, mert annyira viszont nem nagy már a játék, hogy többmillió dolláros befektetést toljanak a közösségbe.

Követik a legnagyobb közösségek igényeit, azt kielégítik amennyire tudják, a többi ország pedig döcög amég megéri anyagilag. Ezek a tények, ezek után mindenki döntse el maga, hogy szereti-e annyira a közösséget és a játékot, hogy havonta legalább xx ezer forinttal megtámogassa a szórakozását vagy ennyi pénzből vegyen olyan játékokat (akár havidíjasokat) amelyek a mi igényeinkre lettek elkészítve.

TD;DR: a GF üzletileg helyesen jár el ha csak a legnagyobb (török) közösséget nézzük. Mi azt sérelmezzük, hogy a többi ország hosszú évek óta csak elhanyagolt kistesóként kallódik. :) Megoldás pedig lenne.

Annyira sem méltó már az egész, hogy érdemi kommentre pazaroljam az időmet. Az időmet és a pénzemet is tálcán adtam a cégnek, cserébe éveken át konkrétan meg van keserítve az életem ha erre a játékra gondolok. Pedig imádtam, ékes bizonyítéka, hogy itt vagyok a fórumon. Köszönöm szépen, máshol megköszönik azt, hogy ott vagyok és ott költök, itt nem. Nincs értelme itt lenni, itt a vége. Megfejik még akiket meglehet, eldöcög még 1-2 országban a játék 10 évig is akár de a cég mentalitása nem fog változni.

Van aki jó terméket állít elő és a felhasználói ezért vásárolnak. Nem véletlenül 5x akkora az éves árbevétele a legnagyobb hasonló méretű konkurensüknek. :) Komolyan nem értem, PR szempontból, pénzügyileg, mindenhogyan jobb ötlet lenne végre TÉNYLEG bevonni a közösséget a fejlesztésbe. Ha nem, nem. Vannak jó privát szerverek és vannak más játékok, költsön ide a bánat amég így áll hozzám a cég.

Már az időmet sem érdemlik meg. Ennyi a véleményem a fejlesztésről.

Sziasztok!

Jómagam már hónapok óta nem játszok, fórumot sem látogattam viszont annyira "izgalomba hozott" az új szerver ígérete, hogy gondoltam nyitok egy kibeszélőt ezzel kapcsolatban.

Mit gondoltok, a gátlástalan pénzéhességen néhány régi játékos időszakos visszacsábításán kívül lesz jövője a szervernek vagy ez is Lacerta sorsára jut?

GF, egyértelműen. Még régebben játszottam, imádtam a játékot. Mikor indult Lacerta újra elkezdtem tolni, repültek bele a százezrek aztán se szó se beszéd összevonják. Most megint szervert nyitnak és megint ezt fogják csinálni. Semmi korrektség a cég részéről, csak a pofátlanság. Ez a hozzáállás 10 éve is problémás volt, viszont kevés volt a konkurens játék. Most konkrétan annyi termék van a piacon, hogy meg sem fordul a fejemben elővenni a játékot. Holott mondom, ha korrekt lenne a cég és hallgatna a játékosaira akkor részemről is ömlene befele a pénz, ahogy Lacertán is ömlött.

A szememben teljesen elásta magát a teljes cég, nem csak a metin2 játékuk. Inkorrektek és maradiak. Ez a legidegesítőbb dolog a játékban, hogy hónapok óta rá sem nézek és annyira felidegesít egy bejelentésük, hogy fel kell lépjek fórumra, hogy leírjam valahová, hogy mit gondolok. Nevetséges, nagyon sajnálom.

Az életben se kapsz jutalmat ha segítel valakinek és nem is azért kell, ha valaki csak azért teszi az régen rossz sajnos.

Ez egy munka, drága. A játékfejlesztés és az ahhoz tartozó közösség menedzselése egy munka, nem jótékonykodás. Ezt minden normális játékban egy lokalizációért felelős un. Community Manager látja el (országonként!). Általában ő kezeli a fórumot, ő kezeli a közösségi oldalakat, ő koordinálja a játék lokalizált információinak a megfelelő disztribúcióját. Ergo egy valamit magára (és játékosaira) adó cégnél erre van országonként egy dedikált ember aki teljes munkaidőben ezzel foglalkozik, ugyanis igényel ennyi munkát.

A GF ezt kvázi ingyen akarja elvégeztetni a játékosokkal, ennek ellenére ez soha nem is volt és soha nem is lesz a játékosok feladata.

Az utóbbi években szinte csak negatív példaként hoztam fel ezt a céget viszont be kell vallanom, hogy ennek nem egyedül a 2000-es évek elején ragadt céges kultúrájuk az oka hanem az is, hogy mi, játékosok mit tűrünk el. Tudnék politikai példát hozni de nem ide való.

El kell ismernem, hogy itt a többség a céggel együtt bőven lemaradt fejben évekkel. El kell ismernem azt is, hogy nektek nagyon nagyon nehéz olyan dolgot tenni ami a javatokat szolgálja. Lenyeltek mindent és tapsoltok hozzá.

Van egy nem naprakész wikink. Tény. Ezt magától senki nem fogja teljesen naprakészen tartani motiváció nélkül. Tény. Ennek ellenére tiltakoztok azellen, hogy szegény GF nehogy kiosszon ingyen párszáz eurót, hogy évek lemaradását és hanyagságát behozza. Ezek után semmit nem tudok mondani ami az érdekeiteket szolgálná. Őszintén sajnálom de be kell valljam, hogy köztetek én vagyok a kisebbség és bár tudom, hogy ez mivel jár hosszútávon, elkeserítő de ha ezt akarjátok akkor éljetek együtt azzal amit kértek és állítotok.

Szeretném megkérni az egyik moderátort, hogy zárja a témát, úgy gondolom nem érdemes ezt folytatni.
    Köszönöm a hozzászólásokat.

:hail:

A sértegetés nem idevaló.
    Figyelmeztetés!
    Dreamy

dreamy, kiforgatod amit írtam.

Egy szóval nem mondtam, hogy ami eddig van nem jó. Azt sem mondtam, hogy nem vagyok rendkívül hálás azoknak akik eddig beletették a munkát. Azt kritizálom, hogy továbbra is arra a néhány emberre van hagyva ez a dolog.

Figyelj, van egy rendszer ami látszólag nem máködik egyik országban sem. Ennek az ereménye az, hogy szinte minden ország wikije elavult. Úgy gondolom, hogy a szolgáltató (nem a játékos csapat és végképp nem a játékosok!) felelőssége az, hogy ez újra értelmet nyerjen.

Ha nem voltam egyértelmű akkor most szeretném jelezni: rendkívül király az amit eddig csináltatok, tényleg. Emellett sajnos még mindig kevés és nem reális elvárás az, hogy tőletek várjuk akár mi akár a szolgáltató, hogy ezt ingyen, a szabadidőtökben megtegyétek.

Országonként összesen ~100 euró "költést" tart túlzónak Dalvin arra, hogy a Wikipédiák rendben legyenek. Én ezt egy rendkívül jó üzletnek tartom, ami a szolgáltatónak kvázi ingyen megoldaná egy problémáját, kiváltaná a játékosok szimpátiáját és létrehozna egy platformot ami végre naprakész.

Ez túlzó ötlet?

EDIT: jószívvel megosztom bárkivel a tapasztalatomat de köszönöm, ha van egy kis szabadidőm akkor inkább játszok, nem wikit szerkesztek. Nem azért, mert nem teszem szívesen hanem azért, mert NEM az én (vagy bármelyik másik játékos) feladata ez. Van egy játék, van egy szolgáltatás. A fejlesztő felelőssége, hogy ehhez leírást adjon. Vagy ha lusta akkor ne adjon hanem ahogy a javaslatom is szorgalmazza, ösztönözze valahogyan azt, hogy ezt a játékosok megtegyék. Lehet persze várni, hogy magától megjavul a rendszer, látjuk mi a vége.

EDIT2: arra építeni egy érvet, hogy "ha volt már benne részed" nettó mellébeszélés, ne haragudj meg. Csak akkor kritizáljam az utak minőségét ha építettem már utat? Csak akkor szóljak be a villanyszerelőnek, hogy ég a falban a vezeték ha már kábeleztem lakást? Ez nem így működik véleményem szerint.

Ez egy harci játék. Mindig is az volt, oldd meg...

Viccelek. Támogatom, nevetségesen kevés a 3CH, az elképzelést sem értem.