Posts by szabovalentin

  Sziasztok!

  Az utolsó infó amit láttam, hogy a Windows 11-et még "nem ismeri fel" a játék. Történt azóta újítás, mert a 10 szépen lassan lejár, vagyis nem lesznek biztonsági frissítések 2025 ~ októbertől. Válaszokat megköszönöm!

  Én szerintem két éve Windows 11 alól játszok, semmi probléma nincs vele. Nyugodtan frissíts, ugyanúgy fog futni minden.

  A tárgypiacon tökéletesen elolvasható mit veszel meg a második karakterátviteli lehetőséggel:

  Bármilyen hihetetlen, alapvetően nem olvasási és szövegértési problémával küzdök, egész egyszerűen több okból sem egyértelmű a szövegezés.


  A termék leírása 1:1 copy paste a második átviteli szint leírásából. Említi például a Yohara csomagokat is, ebből azt kell érteni, hogy azokat is kétszer kapom meg? Két talizmán, két Sung-Ma bónusz, stb.


  A jövőben előremutatóbb lenne, ha egy egyszerű igen/nem választ kaphatnék, nyilvánvalóan nem azért kérdezem, mert egyébként nem vettem fel a szemüveget és a leírás kérdések nélkül hagyott.

  Jelenlegi működés: ha vásárolsz több darabot valamiből, a példa kedvéért kohókövekből, a játék a teljesen azonos tárgyakat külön-külön leltár helyre rakja ahelyett, hogy egyesítené őket. Ez zavaró, logikátlan, sok extra kattintással jár manuálisan összerakni őket.


  metin2-qol.png


  Javasolt működés: boltból vásárlásnál ellenőrizze a rendszer, hogy van-e már a leltáramban az adott tárgyból. Ha igen, és egyesíthető a tárgy, tegye meg helyettem. Opcionálisan tök jó lenne a játék opciók közé egy plusz gomb amivel ki- és be lehet kapcsolni az automatikus egyesítést, ha valaki imád kattintgatni.


  :hail:

  Jelenlegi működés:

  Mikor a prémium magánbolt lejár, a tárgyak bent maradnak a boltban és az újranyitás előtt ezeket ki kell venni, majd az új boltba visszapakolni.


  Javasolt működés:

  Mikor a prémium magánbolt lejár, hosszabbítás esetén lehessen a boltot anélkül újranyitni, hogy a tárgyakat ki- és be kellene rakni. Rengeteg fölösleges kattintás egy prémium funkcióban, különösebb értelem nélkül.

  Nem csak IP+MAC a bannolás alapja, hanem pl. a PC digitális ujjlenyomata, de figyelembe veszik a szolgáltatót is és emiatt az új IP sem játszik

  Nagyjából helyes amit írsz. Az alaplap és egyéb alkatrészek alapján simán lehetséges (volt már 15 évvel ezelőtt) olyan tiltást kiosztani amit maximum alkatrészek cseréjével, új számítógép vásárlásával lehetett megkerülni. Ez plusz kötelező 2FA és nagyjából ki is lőtted a próbálkozók többségét.


  A gond nem ez. A gond az, hogy mint minden más, ez is egy anyagi döntés végeredménye. Várható-e emelkedett bevétel attól, hogy ráfekszenek erre és mondjuk 2,000 fejlesztési órát beleölve megoldják a problémát. A válasz nem, tehát nincs üzleti oldalról megrendelés sem. A mérnöki munkaóra drága és inkább új prémium petre, előfizetős funkcióra és ehhez hasonlókra szeretnének költeni.


  Az elmúlt 5 évben semmi nem változott a cég mentalitásában, nem fog ezután sem. Aki ennyi év alatt nem talált magának jobb játékot amivel eltölthetné a szabadidejét az valahol meg is érdemli mondjuk, hogy hülyének nézzék.


  (Remélem ezért a nyelvezetért még nem jönnek a tanárnénik és tanárbácsik, hogy ráüssenek a körmömre, próbáltam visszafogott maradni!)

  Mint sokan akik még visszajárunk a fórumra, én is abbahagytam a játékot évekkel ezelőtt. Nem azért, mert nem szerettem volna játszani vele, hanem egész egyszerűen fenntarthatatlanná vált az, amit a játékot fejlesztő és fenntartó cég az évek alatt tett a játékkal. Vannak és voltak is fanatikusok, akik minden frissítéshez bólogatnak, ennek ellenére viszont vannak mérhető számok, amelyek bizonyítják, hogy a játék nem jó irányba halad. Az eredeti szervereken lévő játékosállomány évről-évre csökken, ezzel szemben viszont a privátszerverek teljesen egészséges, többtízezres állománnyal léteznek és folyamatosan hozzák ki az újdonságokat.


  Jelenleg körülbelül ez zajlik szerintem:

  • Ignoráljunk minden inputot, felhasználók által küldött visszajelzést, ne foglalkozzunk teszteléssel és véletlenül se legyen cél, hogy a játék élvezhető maradjon.
  • Minden héten akciózzunk le szándékosan túlárazott alapvető prémium termékeket, fejjük meg a néhány megmaradt játékost akik életben tartják a kapcsolókat.
  • Néhány havonta indítsunk egy szuperjó szezonális szervert ami 90 nap alatt várhatóan megdöglik, majd vonjuk össze a régi, 10+ éves szerverrel.
  • Minden funkciót amit hozzáadunk a játékhoz tervezzünk úgy, hogy extrém mennyiségű pénzt kelljen költeni rá minden hónapban, még esélyt sem adni ingyenes alternatívára.

  Amíg itt játszottam én tipikusan az a játékos voltam aki örömmel költött erre a játékra, sokszor többszázezer forintot havonta. Ezért cserébe azt várná az ember, hogy a játékélmény jó lesz, kapok valamit ezért a befektetésért, jobb lesz tőle nekem, esetleg valamilyen előnybe kerül az ember. Ennek ellenére a kosztümök lejárnak, a prémium petek lejárnak, a gyűrűk és amulettek lejárnak, az opt-cserélők rosszabbak mint a helyi tippmix iroda, a prémium italok elhasználódnak, a játékhoz tartozó support kifogásolható, a visszajelzéseket nem hallgatják meg, valós változás nem történik és a játékhoz érkező frissítések is olyanok, mint amelyeket privát szervereken néhány hét alatt összekattintgatnak unatkozó 16 éves hobbifejlesztők.


  A kérdésem a következő: mik azok a legégetőbb problémák, amelyeket ha megoldana a Metin2 csapata, akkor szívesen jönnél vissza játszani / játszanál többet?


  Támpontok az ötleteléshez:

  • Monetáris szempontok: milyen (akár másik játékhoz hasonló) üzleti modell tetszene jobban?
  • Fejlődés, grind: milyen funkciók, játékmechanikai változások kellenének?
  • Frissítések: milyen frissítéseket kérünk évek óta, amelyek valóban értékesek lennének a közösségnek?
  • Privátszerverek: mit csinálnak jobban amelyeket eltanulva visszabácsítható lenne a közösség egy jelentős része?

  Köszönöm előre is az ötleteiteket, annak ellenére, hogy mint szinte minden posztnak az elmúlt 10 évben, ennek sem lesz várhatóan semmilyen értelme.

  Nem éri meg, általában néhány hónap alatt elhagyatottá válnak ezek a szerverek és jellemzően százezrekben mérhető az összeg amit rá kell költeni, hogy ne legyen szenvedés az egész. Röviden nem, nem éri meg.

  Eljutott oda a játék ahová a privát szerverek... mikor is? 5-6 éve talán.


  Nem lehet erre különösebben mit mondani. Amikor jó lett volna ez a funkció akkor ültek rajta, mire a játékosok többsége átvándorolt olyan helyekre ahol egynél több fejlesztő készíti a játékot addigra meg előhozakodtak vele ők is. Ebben nincs semmi dícséretre méltó, a megszokott félmegoldások, azok is öt éves csúszással.


  Ez sem az a frissítés ami rávesz, hogy visszajöjjek játszani.

  Azokra a szerverekre, ahova ingyen lehet menni, oda se megy elegendő játékos, nemhogy egy olyan szerverre, ahova egy rakat SÉ-t kell tölteni.

  Valamilyen alternatív univerzumban biztosan eljön a pillanat amikor kihúzzák a fejüket a se homokból és rájönnek, hogy már nem 2010 van és ma már fontos lenne az is, hogy élvezhető és új emberek felé is csábító legyen a játék újra. Meg kéne újulni, jobb grafikai motort használni akár, teljesíteni a kéréseket amiket a közösség 10 éve folyamatosan írkál a fórumokon stb.


  Biztos eljön ez a pillanat... ugye? Hihetetlen amúgy basszús, hogy mellette meg több tízezer ember játszik privát szervereken és a mai napig élvezik a játékot, itt meg a mai napig nem értették meg, hogy talán sok ponton lehetne még tanulni is ezektől az üzemeltetőktől. Menni kell makacsul előre, nézni a csökkenő számokat, sajtolni az utolsó percig aztán lekapcsolni a lámpát. Mekkora kihagyott lehetőség, üzletileg is. Na mindegy! Szerencsére voltak, vannak és lesznek is jobb opciók mint az ilyen cashgrab szerverek.

  Csak 10,000 HUF a prémium hozzáférés? Nem számítottam rá, hogy ilyen olcsó lesz. Szerintem legalább 50-100 ezerért kellene adni a hozzáférést, hiszen néhány hét után ígyis-úgyis csak azok fognak haladni akik ráköltik ezt az összeget. Valamilyen játékosokat szolgáló mechanizmus viszont mindenképp kellene a rendszerbe, például minden alkalommal amikor lehal a karaktered SD2-ben akkor újból meg kell venni egy tárgyat (mondjuk "Sárkányisten Ruby Áldása") ami visszarepíti a karakterünket ebbe a prémium élménybe. Csak a legerősebb maradhat, aki nem akar költeni az menjen vissza homokozni.


  /s


  Csak, hogy írjak valami konstruktívat is:

  A játék mindig a költések mentén volt polarizálva. Nagyszintű, jó optos karaktere szinte mindig azoknak volt akik azért költöttek a játékra rendesen. Mindenkinek van ismerőse aki hallott olyanról aki havi szinten százezreket hagyott az itemshopban, hogy mindig legyen elég áldás meg optcserélő. Most ezt fogadjuk el, aki még mindig visszajár ide annak ezzel nincs problémája.


  A játékosbázis másik fele viszont épp annyira fontos volt: a játékra nem költő bázis, aki a játékbeli itemekre főleg farmolással próbálja megszerezni a yangot. Ők azok akik kifarmolják a fejlesztőket, optos vérteket, sisakokat, stb. Mindenkinek van olyan ismerőse is aki hallott már olyanról aki egy forintot nem költött a játékra de napi 10 óra farmolással kompenzált.


  Kérdés: Mi történik egy olyan szerveren ahol nincs aki farmoljon? Vagy van, csak jelentősen kevesebb. Az amúgy is néptelen játéknak egy újabb pofon, egy újabb szög a koporsóban. Ma sem lettem optimistább.

  Továbbra is egy olyan irányba megy a játék amelyet szerintem nincs ember ezen a bolygón aki kért volna. Az üzleti modell továbbra is borzalmas, minden új tartalom fizetős, közben meg hetente jönnek ki a játéknak olyan konkurensei amelyek fele ennyi pénzért ajánlanak 15x ennyi tartalmat. Kár szépíteni, ez egy haldokló játék (legalábbis a GF szerverein), ez a frissítés is ezt reprezentálja. Az embernek olyan érzése van mintha az elmúlt 10 évben a termékért felelős emberek egyetlen alkalommal sem végeztek volna piackutatást, elégedettségi felméréseket és ehhez hasonló - szakmában alap - dolgokat.


  Sajnálom, nem ez lesz a frissítés ami visszahoz játszani.

  Hihetetlen, hogy milyen keményen dolgoznak azon, hogy ne foglalkozzanak azzal amiket évek óta kérünk. Lesz új szerver viszont. Nem tudom kinek és miért. Évek óta várok az indokra, hogy végre visszatérjek, szerencsére ez sem hozott közelebb ehhez a ponthoz. Kapcsolnák inkább le az összes szervert a fenébe ha ennyire nincs kedvük foglalkozni vele, ez szimplán szánalmas már ezen a ponton.

  U.i.: - "A steam már csak ilyen." Ezt Dalvintol már megtudtam

  Dalvin szavára ezen a fórumon akkor érdemes adni ha szeretnél folyamatosan csalódni. A helyzet kedves témanyitó az, hogy a panaszok amiket megfogalmazol teljesen jogosak és az egyedüli indok amiért ezekkel nincs foglalkozva az a fejlesztő hanyagsága és nemtörődömsége.


  A Steam verzió mióta megjelent használhatatlanul rossz. Nem azért amit kedves Dalvin kolléga mond, a Steam nem egy rossz platform és abszolút nem a Steam problémája az, hogy inkompetens emberek dolgoznak a cégnél. A probléma az, hogy a kedves Gameforge ebbe a játékba invesztálni már csak annyit hajlandó amennyi a fenntartásához abszolút szükséges. Vannak a játékban olyan hibák amelyek évek óta (!) jelezve lettek az összes fórumon viszont a mai napig nem lettek javítva. Hozzáteszem olyan hibákról van szó amelyeket unatkozó 16 évesek is képesek voltak kijavítani privát szervereken. Nem technológiai akadály volt ez soha, szimplán az akarás kérdése.


  Reagálva a kérdésedre: egy dolgot tudsz tenni. Lenyeled. Nincs olyan platform, nincs olyan téma és nincs olyan játékos akinek a véleménye értékes lenne. Ez a játék már évek óta a kivezetés szakaszában van (szerver összevonások, szezonális lehúzá... event szerverek, stb.) Naivitás azt gondolni, hogy ez jobb lesz. Dalvin ezt úgy szereti megfogalmazni, hogy a "Steam már csak ilyen", mindenki más -aki tényleg játszik a játékkal- meg úgy, hogy a GF évek óta tesz mindenkire. Nem terveznek már ezzel a játékkal, ne számíts sok jóra. Ez az őszinte tanácsom és véleményem.  Figyelmeztetés! Dreamy

  GFnél beraktak valami újat és kész jutalom meg nem kell

  Hosszú évek óta ez jellemző. A free-to-play verzió ebben a játékban csak dísznek van bent. Tiszta játékkal, irgalmatlan pénzköltés nélkül itt semmit nem lehet használni. Mondom ezt úgy, hogy néhány éve én is szórtam a százezreket minden hónapban amíg ez is kevéssé vált. Nyílt titok ez évek óta, hogy vannak játékosok ezen a szerveren is akik minden új szerver indulásakor súlyos százezreket tolnak bele egy-egy karakterbe, hogy majd később ex-csapattagok segítségével árulják a megszerzett tárgyakat és Yangot Facebook-csoportokban. Nincs itt már semmi új a nap alatt, aki játszott ezzel a játékkal az pontosan tudja miről beszélek.


  Minden frissítés (így ez is) egyetlen dologról szól: rakjunk be valamit, hogy lehúzzunk még egy bőrt arról a minden hónapban zsugorodó játékosbázisról akik még elég osto... kitartóak! ahhoz, hogy folytassák a játékot az eredeti szerveren. Mindenki más már évek óta vígan és örömtelien játszik (és költ pénzt) más játékokban vagy privát szervereken ahol gondolkodó és kevésbé kapzsi emberek ülnek a vezetői székben.


  Nem fognak ezek már változni soha, hiába vagyunk itt még sokan akik szívesen játszanának a játékkal. Életem legjobb napja lesz amikor végre elismerik ezt és lekapcsolják az utolsó eredeti Metin2 szervert is, mert nem termel már eleget. Nincs már szerintem élő ember aki őszintén szeretné ezeket a frissítéseket, a legtöbben kizárólag régi emlékek/függőség miatt vannak még itt és költenek pénzt. Nincs új a nap alatt ma sem, hiába várunk nyílt karokkal és pénztárcákkal. A GF bekötött szemmel és süket füllel szalad a játék megölése felé évek óta. Sajnálom.

  Mindig mikor a GF hírlevelet küld be fogok lépni és elolvasom miket raknak be a játékba. A véleményem az ami az elmúlt két évben: nem hallgatnak még mindig a közösségre, nem foglalkoznak azzal, hogy mit szeretnének a játékosok és a fejlesztések semmi másról nem szólnak csak arról mint az összes Gameforge játék: csináljunk egy nagyjából oké fejlesztést, vegyük ki belőle a jó részeket és rakjuk be egy paywall mögé, majd csodálkozzunk, hogy hónapról-hónapra kevesebben játszanak az összes játékunkkal.


  Kókány banda, megérdemlik ami vár rájuk néhány éven belül. A frissítés pedig szánalmas, említésre sem méltó ebben a koncepcióban.