Mi változott az elmúlt évek alatt, amég nem játszottam?

• Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni ez ügyben, szerintem itt is megtudjátok válaszolni, illetve hát ez ilyen pont kezdő / elkezdő féle kérdés lenne.

Szóval szeretnék választ kapni a következő kérdéseimre, amennyiben lehet.

Unatkoztam a napokban és gondoltam nosztalgiázok egy kicsit, és meglepődve láttam, hogy még él a metin2 játék, ráadásul megtalálható steam-es platformon. 10 évvel ezelőtt játszottam a játékkal utoljára, szóval nem igazán vagyok képbe a dolgokkal. Azt tapasztaltam, hogy az összes szervert elérem, beleértve a magyart is, valamint láttam léteznek afféle speciális szerverek.

Tehát szerverek kapcsán az lenne a kérdésem, ha szeretnék ismét elkezdeni játszani, akkor melyiken éri meg? Mennyire életképes a magyar szerver? Mennyivel jobb mondjuk egy európai, illetve mit takar a "Speciális" szerver? Valamint mennyire biztos a jövője ennek, tehát ha ne adj isten elkezdek játszani akkor teszem azt nem jelent mondjuk csődöt fél éven belül és ugrik minden?!

A másik, lehet, hogy ezt sokan a szívetekre fogjátok venni, de fontos lenne azzal kapcsolatban, amilyen karaktert akarok fő karakteremnek választani. A játék ennyi idő után is még mindig "unbalance"? Az utolsó emlékeim szerint, még a "hős" korból, már akkor is az a mottó szált, hogy "nyomd a space-t oszt jóvan". A patchek terén hogy áll a játék? Mennyire sűrűn vannak frissítések, hibajavítások, optimalizálások, karbantartások? Ide az álomba illő válasz a hetente lenne, de utolsó emlékem szerint 3 évente 1x.... ami már anno se volt nagyon kecsegtető.

Mennyire lettek kiegyensúlyozva a karakterek? Van-e értelme mondjuk megpróbálkozni egy íjász ninjával, gyógy sámánnal? Legutolsó emlékeim szerint az íjász minél távolabbról lőtt skillel annál kevesebbet sebzett (ezt a logikát a mai napig nem értem). Még mindig csak 2 karakter jöhet szóba (testi harcos, wp sura) vagy most már életképes a többi is? Mert régen 80%-ban ez tette ki a játékos karakter állományát, ugyan is pvm terén ez a 2 értelmes életképes karakter volt (buff sámánnal megfűszerezve) a többivel szó szerint esélytelen volt bármiféle fejlődés, maximum 20x annyi energia belefektetésével.

Ápropó belefektetés, tudom "ingyenes" a játék, de ugye khm... ez mennyire változott azóta? Mennyire életképes egy f2p account?

Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy mennyire sikerült ténylegesen mmorpg játék felé elmozdulni? Tehát, hogy ne arról szóljon a játék, hogy viszem a fő karakterem, a farmosom, és mellé a saját buffosom és "one man army"-t játszok, hanem, hogy értelme is van a kasztoknak, tehát van mondjuk egy Dungeon (régen voltak kezdeti próbálkozások az Ördög Katakomba képében), és minden kasztra szükség van! Ugye a szent hármas, tank, dps, healer... vagy megmaradt a jó öreg egyedül le hentelem a fél pályát és kész mechanika? Tudom a metinben, mint tank jelleg soha nem volt jelen, de inkább itt a partyzásra gondolok, hogy valami hajlandóságot mutatnak-e az emberek arra, hogy csoportosan próbáljanak valamit végigvinni?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Témákat szétválasztottam, új témát megnyitottam. Dreamy

• dreamy

Added the Label Kérdés
  • dreamy

Added the Label Játék
  • Szia!

Pár kérdésben segítek, a többi elemzést majd bizonyára mások megteszik neked.

megtalálható steam-es platformon

Nem ajánlom a steamet. Rengeteg tárgypiaci akcióról maradnak le a steames felhasználók. Ezen felül egy "klienssel" tudnak csak játszani.

Azt tapasztaltam, hogy az összes szervert elérem, beleértve a magyart is, valamint láttam léteznek afféle speciális szerverek.

A játékot régiókra osztották:

Regionális csoportok – minden részlet

ezért látod már a mi régiónkba tartozó többi szervert is a kliensben.

mit takar a "Speciális" szerver?

A speciális szerverek az event szerverek, itt meghatározott eventek zajlanak folyamatosan.

jelenleg időszakos event szerver nincs, a legutóbbi a Mintaka volt ilyen, ami tól-ig idejű volt.

Nincs -ig ideje a jelenlegi speciális szervereknek:

A wikin megnézheted milyen előnyökkel járnak ezek a szerverek.

Mennyire sűrűn vannak frissítések, hibajavítások, optimalizálások, karbantartások?

A szokásos heti karbantartásokon kívül, évi 2-4 nagyobb verziót is megjelentettek évente, az elmúlt években.

Hibajavítások vannak, eddig is rendszeresen voltak, aprók és nagyobbak is, de sok problémára még mindig nincsen orvosság.

A változások jegyzékét a wikin megtekintheted 2009-től, évekre lebontva:

https://hu-wiki.metin2.gamefor…oz%C3%A1sok_jegyz%C3%A9ke

Mennyire lettek kiegyensúlyozva a karakterek?

2017-ben történt egyfajta balansz, ezekről a változásokról itt olvashatsz bővebben:

Érkezik a 17.5-ös frissítés!

tehát van mondjuk egy Dungeon

Vannak olyan helyek, runok, amelyek igényelnek csapatjátékot, és/vagy céh összefogást is.

Csak felsorolás szintjén:

Nemere

Thrym

Zodiákus templom

Sárkánykirály paloták

Meley (céh)

Adományozási rendszer

Illúziók fennsíkja és a különböző runok

Szerpent templom

stb.

ha szeretnék ismét elkezdeni játszani, akkor

2017-ben az új játékosok, kezdőknek kedvezve bevezették a 10 szintenkénti fegyvereket, és a könnyebb kezdést (több tapasztalati pont, stb)

Változások jegyzéke v17.1

Tehát kipróbálni így, ilyen plusz kezdési lehetőséggel bármelyik szervert ki lehet, és az ember maga el tudja dönteni, hol tetszene neki.

Ha csak tényleg kikapcsolódás, napi pár óra játék, akkor nyugodtan válaszd a magyar szervert, hogy megízleld mennyi minden történt az elmúlt 10 évben amég nem játszottál.

Hiszen rengeteg olyan dolog, rendszer lett bevezetve, amiről régen csak "álmodoztunk".

Pl:

offline bolt

pánt rendszer

aura öltözék

chat rendszer

kisállat rendszer

céhek és céh szintek

sárkánykő-alkímia

és még sorolhatnám.

A wiki kezdőlapján érdemes olvasgatni, és rákeresni, megnézni mik vannak, hiszen rengeteg új dolog lett az elmúlt 10 év alatt, amit leírni egy összefoglalóban igen terjedelmes és nehéz lenne.

„A legjobb és leggyönyörűbb dolgokat a világon nem láthatjuk és nem érinthetjük. Csakis a szívünkkel érezhetjük őket.” - Helen Keller

"And I am feeling so small"

💜"Nem is kell tudni mindent, csak akkor ne mutassuk azt, hogy tudunk mindent."💜

"A gonoszság olyan hideg fény, amelyben minden elveszíti a színét, és ráadásul örökre." - Alessandro Baricco

❤️🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍

• A Metin2 összes korszakában játszottam már, tehát tudok adni egy elég jó, összefogó véleményt.

Bármilyen eventet veszel, ami létezett 10 éve és most is jelen van, le lett butítva. (Húsvét, valentin napi event)

Gondolkodás nélkül elmondható, hogy az utóbbi időben nagyon a pénztárcádon akarnak lógni.

Ahhoz, hogy fent tudd tartani magad F2P játékosként, nagyon okosan kell játszanod és jó helyre kell nyúlnod, nem lehetetlen, de nem is könnyű.

Ugyan sok rendszert és funkciót adtak hozzá a játékhoz, azonban ezek 90%-a nagy szintű játékosokra összpontosít, ha most kezded, sokat nem fogsz tapasztalni belőle. Bár az új kezdőcuccok miatt gyorsabban fogsz nőni.

Mennyire vannak kiegyensúlyozva a kasztok? Sajnos annyira, amennyire a piaci érdek megkívánja. Miután sokan beleugrottak a farkasba, nerfelték, ezek után a ninját erősítették, abba ugrottak sokan, a sámánt pedig nagyon lerogyasztották, ezzel kényszerítve őket is, hogy kezdjenek valami mást, de ezeket a példákat napestig lehetne sorolni.

Az ördög katakombája egy jó példa, nem arról szól, hogy üss ész nélkül, hanem egy kis taktika és ész is kell hozzá. Ez az, ami az utóbbi runokból hiányzik.

A runokat továbbra is mindenki egyedül csinálja, amiért maguk a fejlesztők a hibásak.

Ezzel a sok csidi csudi rendszerrel az elméleti maximumot erőben kilóméterekkel túllőtték, ami lehetővé tette az ún "szörnyszülött" karik létrejöttét.

Ha a legerősebb kari sem tudna egyedül befejezni egy runt, akkor rá lenne kötelezve a csapatjátékra.

Ez lett volna a lényeg mindig is, tartalmat hozzáadni a játékhoz, nem még 3 erősítő bónuszt.

Nagy szintűként kb minden egyes runt végig lehet zongorázni 3 óra alatt, aztán nem marad semmi TARTALOM. Csinálhatod újra és farmolhatsz több 1000 wont további 3% erőért.

Ha nosztalgiázni akarsz és körbenézni, megéri játszani, ha hosszútávú terveid vannak, akkor riasszon el a súlyosan csökkenő játékosbázis.

A játékosszám már a 2-3 évvel ezelőtti szintet sem üti meg és köszönő viszonyban sincs a 10 évvel ezelőtti helyzethez.

† Christopher Clark †

2013.10.19 - 2016.07.26

Ganton Blocc Crip's -733- OG

• Köszönöm a válaszokat! Elkezdtem játszani végül a magyar szerveren, aztán, majd kiderül. Észrevettem a sok változást, és ahogy említetted is a "szörnykarik" létrehozásának lehetőségét, ugyan is, egy kicsit annak érzem az enyémet is, sikerült felmenjek 62-es szintre pár nap alatt, teljesen 0 ról, egy gyógy sámánnal, régen ez elképzelhetetlen lett volna. Na ugyan én annyira nem bánom, hogy nem kell kis szinten szerencsétlenkednem. A többi dologba még nem mentem bele, majd idővel... Esetleg ha még tudnom kellene valamiről, várom a további hozzászólásokat.

• Sziasztok!

Mi a helyzet erre felé? :D Draco megnyitása után regisztráltam és jó pár évet eltöltöttem aktívan a közösségben. Akkor még az OldBoys volt a céhek csúcsa meg az sTi harcolt az UberHighPro-val amit az egész szerver nézett mindig. Sajnos olyan szakaszba lépett az életem, hogy nem maradt időm játszani. Most ismét itt vagyok és újrakezdtem nagyjából meg vannak az újdonságok is, wikiről sikerült tájékozódnom. Két kérdésem maradt felétek:

- 1. : Mik ezek a kisebb szintű karakterek amik isten módjára megjelennek mindenhol majd miután kipusztult minden körülöttük el is tűnnek? Nyílván gondolom, hogy botok, mert azok már a régi időkben is kezdtek elszaporodni, de ez így ***? illetve

- 2. : Maradt még aktív közösség, ha nem is napi, de heti rendszerességgel, akik találkozgatnak játékban, vagy esetleg együtt fejlődnek? Úgy vettem észre mindenki soloba nyomja.

Gondolom annyira nem népszerű a játék manapság nem tudom vannak-e rajtam kívül frissen regisztráltak, de kis szinteken még farm karaktert se nagyon látni.

*figyelmeztetve - Perculia

• A botok problémát jelentenek a Gameforge számára, és segíthetsz azzal, hogy jelentést teszel róluk a következő linken: https://discord.com/channels/5…70356/1242778462280745082

Jelenleg a fórumok nem olyan aktívak, mint régen, de a közösség továbbra is nagyon aktív a Discordon.

Nem mondanám, hogy ez a legnépszerűbb játék, de még mindig egy nagyon aktív játék, a választott szervertől függően.

9l81qYV.jpg

Nő vagyok. Ellentétes lehetek, ahogy akarok.

• Jelenleg a fórumok nem olyan aktívak, mint régen, de a közösség továbbra is nagyon aktív a Discordon.

Aktív lenne ha minden hülyeségért nem kapnánk figyelmeztetést...

Meg ha van már létező toppik és véletlenül valaki nem figyelte mindjárt jön is a lekezelő lenéző stilus :) Értem én a szabályzatot csak kicsit ez gyerekes számomra ez a lekezelő mód :)

Sziasztok!

Mi a helyzet erre felé? :D Draco megnyitása után regisztráltam és jó pár évet eltöltöttem aktívan a közösségben. Akkor még az OldBoys volt a céhek csúcsa meg az sTi harcolt az UberHighPro-val amit az egész szerver nézett mindig. Sajnos olyan szakaszba lépett az életem, hogy nem maradt időm játszani. Most ismét itt vagyok és újrakezdtem nagyjából meg vannak az újdonságok is, wikiről sikerült tájékozódnom. Két kérdésem maradt felétek:

- 1. : Mik ezek a kisebb szintű karakterek amik isten módjára megjelennek mindenhol majd miután kipusztult minden körülöttük el is tűnnek? Nyílván gondolom, hogy botok, mert azok már a régi időkben is kezdtek elszaporodni, de ez így WTF?

Annyi változott hogy kezdésnek ha nem akarsz szenvedni sokat akkor gyorsan fel kell pakolni 500ezer forintot és meg Súgóm hogy kb evvel se fogsz sokat elérni..... Azok a régi eventek amik voltak ma már nincsenek.... Ha event van akkor kb 10ezerel meg kell pakolni a gf zsebét mert másképp semmit nem ér az event.....

Botok ellen meg nem is fog tenni már semmit a gf nem érdekli ebbe is kitudja van neki üzlet....

Villám akciók rengeteg van hogy jó dagadt legyen a pénztárca.... Szóval pénz pénz pénz aztán ha jó gazdag lettél akkor facen ne felejtsd el eladni 360 ft a wont mert ott megy az üzlet konkrétan meg is lehet élni belőle :D Szóval részemről ennyi a változás!

*figyelmeztetve - Perculia

• - 1. : Mik ezek a kisebb szintű karakterek

Igen jól gondolod, botok. Minden régióban, minden szerveren van. Még a fizetősökön is. A GF-nek kellene lépnie ez ügyben, próbálkozásaik voltak (szerverek regisztrációjának bezárása, fizetős szerverek), de nem jártak sikerrel.

2. : Maradt még aktív közösség, ha nem is napi, de heti rendszerességgel, akik találkozgatnak játékban, vagy esetleg együtt fejlődnek? Úgy vettem észre mindenki soloba nyomja.

Maradt. Magyar szerver viszonylatában is van jópár céh, és újak is összeálltak. A régiónkban még polyphemos a közkedvelt, mert event szerver, ott is vannak akár magyar közösségek is, hirdetni is szoktak csatlakozási lehetőséget.

Sajnos a játék maga kényszeríti az embereket a solozásra, de kisebb szinten azért vannak csapatok.

Egy nagyon kis ideig visszatérőként van feelingje a metinnek, de a sok változás bonyolultabbá teszi. De nem lehetetlen a haladás kis szinten sem. (és itt jön megint a solo... kicsiknek a legjobb a bányászat, horgászat, amiből alapozni tudnak a nagyobb szintre, az pedig nem annyira csapat munka)

• És amikor így beoffolsz, akkor utána csodálkozol, ha nem néznek rád jó szemmel.... Mert neked akkor is le kellett írni a véleményed, mégha abszolut nem is a témához tartozik - és a kérdés sem arról szólt. És nehogy válaszolj, mert még bant is adnak.

Szabad szólás van szóval jo hogy válaszolok :) És ez nem csak vélemény ez igazság :) meg nem Lesirgnek szólt csak mivel említette a fórumot gondoltam én is hozzá szólok ha már az nem tilos! Saját véleményem csak meg lehet róla :)

• Annyira nem volt amúgy szenvedés a kezdés az összes régi farmost hozzá tudtam szerencsére adni a fiókomhoz így volt karakterem meg cuccaim pénzem amiből xp szorzókat vettem lényegében gyorsan fejlődnék, ha akarnék, csak unalmas meg nehéz pénzt keresni a sok eladó mellett akik 0-24 boltolnak. Azért amikor megosztott volt a piac a lusta emberek teleportálás meg lovaglás, helyett inkább megvették a saját városukba így nagyobb esélyed volt pénzhez jutni.

Most jelenleg ott tartok, hogy kezdem is unni talán még veszek egy auto-vadaszatot, ha lesz p skillem és lenyomom azt a 30 napot, a Démon Király meglesz utána solo-ba, és kb a csúcsra is értem, nem látom értelmét további fejlődésnek, legalábbis pvm miatt semmiképp.

Felmentem a Discord szerverre, de nem olyan mint amit vártam volna. Ott se nagyobb az élet mint itt. Semmi gond ezzel persze, csak kicsit csalódott vagyok kb egy emberrel volt kontaktom 2 hét alatt a játékban az is kimerült a "Szia, mizu?"-ba. Annyi jó emberi kapcsolat alakult ki régen, hogy el se hiszem ma már. Van most valami központ ahova járnak karakterek? Vagy ez is eltűnt? Nagyon praktikus ez a piactér, de mintha ez se úgy működne mint régen. A pénz inflálódásáról nem is akarok véleményt írni. Jó persze tudom ez most nagyon panaszkodásnak tűnik, de a mai napig mmorpg-nek állítja magát a játék, meg hogy kalandokban lehet részem. Vagy a magyar szerverrel alapból mellé lőttem? Shinsoo reménytelenebb mint valaha. :D

Hát nagyjából ezek a tapasztalataim meg véleményem eddig. Remélem tudtok segíteni azért, hogy lendületet kapjon a kedvem a játék iránt. :D